De Zeeuwse Haardenspecialist
Chat met ons via WhatsApp Rookkanalen en schoorstenen

Rookkanalen en schoorstenen

Het belang van een goed rookkanaal

Wanneer u een gezellig haardvuur in huis wilt, moet er een oplossing komen om de rookgassen af te voeren. Dat klinkt eenvoudig, maar toch komt er nog heel wat bij kijken. Rookkanalen moeten 
vorst-, hitte- en schoorsteenbrandbestendig zijn. Ze moeten goed trekken, veegvast zijn en voldoende gasdicht. Het gaat per slot van rekening om uw veiligheid en gezondheid. De Zeeuwse Haardenspecialist begrijpt dat. Daarom gebruiken ze voor het rookkanaal hoogwaardige producten met een garantietermijn van maar liefst 30 jaar. 


Het rookkanaal: gas of hout?

Houtkachels, -haarden en gashaarden en -kachels hebben verschillende kenmerken. Dat geldt ook voor de bijbehorende rookkanalen. Een aantal verschillen op een rijtje:


Hittebestendigheid

De temperatuur in het rookkanaal van een gaskachel of gashaard kan oplopen tot 500 °C, maar het rookkanaal van een houthaard of -kachel moet zelfs bestand zijn tegen temperaturen van 600 °C tot wel 1000 °C. Het is dan ook logisch dat aan het rookkanaal van een houthaard of -kachel hogere eisen worden gesteld dan aan het rookkanaal van een gastoestel. 


Isolatie van het rookkanaal

Zorgt u voor een betere isolatie, dan haalt u een hoger rendement. Ook hierbij geldt dat er aan het isoleren van het rookkanaal van een houthaard of -kachel hogere eisen worden gesteld, dan wanneer er op gas gestookt wordt.


Ruimte voor een rookkanaal

Voor het rookkanaal van een houthaard is veel ruimte nodig. Ook dit heeft weer te maken met de hoge temperaturen die in een houthaard kunnen ontstaan. Belangrijk om rekening mee te houden wanneer u een houthaard of houtkachel aan wilt schaffen.

 
Uitmonding en schoorsteen

Er bestaat een uitgebreide regelgeving over de uitmonding van rookkanalen. De eisen zijn bij houtkachels een stuk strenger dan bij gaskachels. U moet rekening houden met de afstand tussen de uitmonding van uw rookkanaal en de buren, er zijn speciale regels voor balkons, het rookkanaal moet altijd in het nokgebied van het dak uitmonden, bochten scherper dan 30° zijn over het algemeen niet toegestaan. Kortom, er komt nog heel wat bij kijken. De Zeeuwse Haardenspecialist kan de volledige installatie van een rookkanaal voor u verzorgen, zodat u verzekerd bent van een veilig rookkanaal. 

Openingstijden

Dinsdag t/m Zaterdag 10:00 - 17:00 uur*
Zondag en Maandag Gesloten

* Tussen de middag zijn we een half uur dicht van 12:00 tot 12:30 uur.

Adres

De Zeeuwse Haardenspecialist
Anthony Fokkerstraat 28
4462 ET Goes

+31 (0)113 - 40 50 22

info@dezeeuwsehaardenspecialist.nl

www.dezeeuwsehaardenspecialist.nl